herman van ingelgem


Go to content

Main menu:


AFTtextNL1

. Herman Van Ingelgem ____________ . works ____________ . news ____________ . text ____________ . bio ____________ . contact ____________ . links

. About A few things

Betekenis is nooit onveranderlijk, vast of absoluut maar altijd vloeiend en vlottend. Betekenis is nooit enkelvoudig maar eerder cluster-vormig met grote en kleine centra die op een ogenschijnlijk organische manier aangroeien of afsterven en in ieder geval onstuitbaar fluctueren in alle mogelijke richtingen die een mens zich maar kan voorstellen.
Men kan betekenis geven, aanvaarden, afstoten, negeren, verlie-zen...
Betekenis kan sluimeren, groeien, veranderen, afnemen, verslij-ten,...
Bij het opbouwen van een tentoonstelling drijft deze problematiek voortdurend en nadrukkelijk aan de oppervlakte en in zekere zin is dit steeds hét hoofdthema van elke tentoonstelling. Iedere kunstenaar houdt zich immers bezig met het blootleggen van betekenisstromen, hij spoort ze op, analyseert ze, bekritiseert ze, of laat zich er simpelweg op meedrijven.
A Few Things is de derde solotentoonstelling van Herman Van Ingelgem in galerie Transit en ook hier wordt het maken van de tentoonstelling mee in kaart gebracht.
Van Ingelgem bouwde de galerieruimte om tot vier afzonderlijke kamers. Hierin presenteert hij installaties, foto's en een video.
Zijn werk vertrekt telkens vanuit vertrouwde (gebruiks)voorwerpen en architectuurelementen. Een waterleidingbuis, een gordijn, een stuk wand...
Dit is een specifieke keuze. Deze objecten zijn immers pretentieloos. Zij hebben zich mettertijd volledig laten kennen en hun relatie tot ons lijkt zuiver en eerlijk. Precies omdat we ze door en door kennen ontstaat er een opening. Een mogelijkheid om op een alternatieve manier betekenis te genereren, een plooi te zoeken waar geen enkele ideologie haar licht schijnt. Waar je van de ene naar de andere realiteit kan pendelen zonder je onderweg te verliezen.

Back to content | Back to main menu